Borítókép
Agymenés,  Könyvek,  Művek

Alex Shearer: Felhővadászok – könyvajánló

Megosztás

Ismeritek azt az érzést, amikor végére értek egy könyvnek, azután pedig rátok zuhan a valóság? Ehhez nem kell más, mint egy könyv, amelyben egy magával ragadó világot épített fel a szerző. A Felhővadászok tudja ezt.

Vigyázat, spoiler lehet az írásomban!

Miről szól?

A hivatalos tartalom így hangzik:

Valahol ebben a hatalmas, csodálatos szigetvilágban egy kis hajó kereskedik, felhőket keres, levadássza őket, kondenzálja, aztán eladja a vizet. Van egy lány a fedélzeten, akinek szénfekete a haja, gyönyörű barna a bőre, és két mély heg fut a szeme alól a szájáig. Az ember azt hinné, a hegtől kevésbé szép, de nem. Sőt még szebbé és titokzatosabbá teszi…

Christien világában szinte alig van víz. Nincsenek sem óceánok, sem kontinensek, csak sok ezer levegőben lebegő sziget. Utazni és világot látni csak a legbátrabbak mernek. Ők a felhővadászok.

Alex Shearer Skócia északi részén, Wickben született. Pályáját forgatókönyvíróként kezdte, majd gyerekkönyvszerzőként vált még ismertebbé. Regényeiből filmek és tévésorozatok készültek. Könyveit több nyelvre lefordították.

Saját gondolataim szerint pedig…

Van egy iskolás fiú Christien, ő a történet mesélője. A távoli jövőben él, amikor az általunk ismert Föld már nem létezik, az valamiért több ezer kisebb-nagyobb szigetre szakadt.

Van egy osztálytársa, Jenine. Jeninenek két heg van az arcán, akit ez nem csúfított el. Sőt.

Spoiler
Christien többet akar az élettől, mint ami most van és a lány iránt is vonzalmat érez. Épp ezért mindent megtesz, hogy elkísérhesse a lányt és családját a hajójukon, ami sikerül is neki és felejthetetlen kalandokban lesz része, melyek örök emléket jelentenek neki. Ennél többet már nem árulnék el.

Érdemes elolvasni?

Saját véleményem szerint IGEN! A könyv nagyon nem nyújt végig feszített tempót, szóval aki erre számít az csalódni fog. Ad viszont egy csodálatos világot, amin szívem szerint még élnék is. Telis-tele érdekes felszíni formákkal és még érdekesebb élőlényekkel. Olyan, amit az ember szívesen képzel el képként is, miközben olvassa.

Épp a világ, amelyben azért kis hiányt éreztem. Sokkal többet olvastam volna róla, hogy minél jobban el tudjam képzelni, mert így túl sok volt rám bízva. Az se volt teljesen világos, hogyan alakult ki ez a világ. Az egyértelművé van téve a könyvbe, hogy létezett a világ, amelyben élünk, viszont csak informáicó morzsák vannak a kialakulásáról.

Viszont a fentieken kívül élveztem minden percét a könyvnek. Nem mondanám, hogy letehetetlen, de kellemes kikapcsolódás. Nem akarok több spoliert, de nincs hiány kalandból, szerelemből és az izgalomból sem.

Értékelés: 8/10.

Végezetül pár jó idézet

Furcsa, de néha könnyebb cselekedni, mint beszélni. Az ember azt hinné, hogy fordítva van.

– Ha nem kérsz, nem kapsz – mondogatta apám. És még akkor sem mindig kapsz, ha kérsz. De akkor legalább van rá esély, nem?

Tíz figyelmeztetésből kilenc feleslegesnek bizonyult: a lebegő rémségek elsodródtak felettünk, vagy fejlebb emelkedtek a meleg levegőn, vagy a szigetünk alatt mentek el egy hideg légáramon.

Csakhogy természetéből adódóan a legjobb szándék is kövezett út lehet a pokolba vagy más, ugyanolyan forró és kellemetlen helyre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran! Ha pedig kíváncsi vagy a következő agymenéseimre, kedveld a Facebook oldalam!