Agymenés,  COVID-19

COVID-19 – Banális hibák

Megosztás

Sima átlagemberként szemlélem a folyamatokat, melyek zajlanak a COVID-19 járvány miatt zajlanak és fogom a fejem. Hibát hibára halmoznak a döntéshozók és nem tanulnak belőle. Nézzük, mit lehetne és kellene másképp tenni. Lehet nem egyet érteni a következőkkel, ezt akár ki is lehet fejteni, hisz nem vagyok rögeszmés, simán lehet, hogy valaki érvekkel meggyőz, hogy nincs igazam.

Kis visszatekintés

Régen írtam már, az okokba nem mennék most bele. Nem, szerencsére nem voltam beteg, nem kaptam el ezt a kórságot (vagy legalább is nem tudok róla). No, nem is erre akarok visszatekinteni, hanem…

Van értelme az életünket megnyomorító korlátozásoknak? Írtam már erről korábban is. A véleményemet fenn tartom, hogy nincs. Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni. November 11. óta nagyon-nagyon kemény korlátozások elszenvedői vagyunk. Ezt fejelték meg március 8. óta még brutálisabb korlátozátozásokkal, tiltásokkal. És tádááááám! Csak nem lassul a járvány. Csak nem csökkennek az adatok, sőt folyton csúcson vannak. Akárhogy is nézi az ember az adatokat, egyszerűen nem látszik, hogy bármi hatása is lenne az intézkedéseknek, magyarul feleslegesek. Nélkülük sem gondolom, hogy bármiben is rosszabb lenne a helyzet.

Persze azért van hatásuk, de kizárólag negatív. El se merem képzelni, mennyien mennek tönkre. Hány ember van, aki hitelt vett fel, hogy elindítson egy fodrászatot, éttermet, akármi ilyesmit, hogy megéljen a saját vállalkozásából és egy értelmetlen döntéssel elvették tőle ezt a lehetőséget? Hány ember lehet, akinek a munkahelye csődbe ment, vagy legalább is nagyon meg kell szorítania magát az életben maradás miatt és emiatt felmondanak neki? Ezek sajnos égető kérdések, de választ nem kapunk rá. Pedig szívesen olvasnám erről is minden nap a statisztikát, hogy hány ember alapvető megélhetését tették tönkre.

Hiba 1 – karanténosok kezelése

Ehhez ismerni kell, hogyan kezelik mostanában a PCR teszttel igazoltan kimutatott koronavírussal fertőző emberek karanténját.

Első lépésben hívja az orvost a páciens. Orvos meghallgatja, mérlegel és ha gyanús az eset, átadja az infót a mentősöknek, akik hívni fogják a pácienst. Ez jól működik, hiszen 2,5 órán belül jelentkeznek is a mentősök. (Akik persze rommá terheltek, mert nincsenek elegen ehhez.) Sajnos a sok eset miatt azokat a pácienseket behívják tesztelni, akik képesek bemenni. Ez hiba, hisz ki tudja, hogy ez alatt hány másiknak adja tovább a páciens a vírust? A maszkban meg ne bízzunk, látjuk a számokon, hogy mennyit ér. De ez még megbocsájtható, nem igazán róható fel senkinek.

Második lépésben megtörténik a mintavétel és a gyorsteszt, ami után a páciens már tudja, hogy pozitív. Itt következik a következő hatalmas hiba, ugyanis a páciensnek kell jeleznie az ÁNTSZ felé, hogy ő bizony pozitív. Miért nem automatikus ez a folyamat? Miért a páciensre van bízva, hogy ezt jelenti-e, vagy sem?

Harmadik lépésben megkezdődik (azaz megkezdődne) a 10 napos karantén. Most tessék figyelni, mert most jön a lényeg! Hosszú-hosszú napok elteltével sem jelentkezik az ÁNTSZ, nem történik meg a hivatalos karanténba helyezés, nincs ellenőrzés sem! Mit jelent ez? Azt, hogy teljesen az ember jó érzésére van bízva, hogy otthon marad-e ilyenkor, vagy sem! Biztos vagyok benne, hogy azért nem mindenki olyan becsületes és megy a nagyvilágba, akár köhögve, tüsszögve és adja tovább a vírust.

Tényleg a negatív embereket kell szopatni? Tényleg a tünetmentes emberek fertőznek? Nem lehetséges, hogy az értelmetlen korlátozások helyett ezt a rendszert kellene hamar megjavítani?

Hiba 2 – személyzet elűzése

Ennek az átgondolásához sincs szükség diplomára. Kedves kormányunk beszerezte az eszközöket, felszabadított ágyakat (persze sokakat halálra ítélve, de tudjuk, hogy manapság csak a koronavírus öl, csak az veszélyes, semmi más nem számít), de arra nem gondolt, hogy ehhez megfelelően megfizetett személyzet is kellene.

Tényleg pont most kellett ezt a rettenet szerződést az orvosok orra alá nyomni? Tényleg jobb így, hogy 5.500 embert elűztek ebben a helyzetben onnan, ahol még így is kevesen voltak? Nem lehetett volna ezzel várni, vagy tényleg csak arra koncentrálni, hogy megnöveljék a fizut és betiltsák a hálapénzt (amit amúgy teljes mellszélességgel támogatok)?

Mit kellene akkor tenni?

Nem vagyok mindent tudó, de azért ötletem lenne. Nagyon egyszerű. Az ember annál jobban végzi a dolgát, minél jobban megbecsülik cserébe.

Napi 10-15 milliárd forintot veszít Magyarország a járvány miatt | Világgazdaság (vg.hu)
Ezt emésszük kicsit. Mi lenne, ha ezt a pénzt a korlátozások helyett az egészségügyisek megfelelő bérezésére fordítanák? Ezzel vonzóvá téve a pályát. Máris nem menekülne sok orvos, nővér magánba és/vagy külföldre. Így lenne elég ember és az esélye drasztikusan csökkenne annak, hogy valaki belehal a fertőzésbe. Hisz jelenleg pont ez a baj, hogy egyszerűen nincs elég ember, aki ellássa a fertőzötteket, aki pedig van, az súlyosan alulfizetett és kimerült.

Ha így gondolkozna a vezetőség, máris sokkal kevesebb korlátozásra lenne szükség. Nem építenék le az embereket teljesen mentálisan. Nem kínoznák azzal a gyerekeket, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal. Nem tennék még jobban őket a digitális eszközöktől függővé, mint amennyire sajnos már most is azok.

Ha tetszett a cikk, kedveld és oszd meg bátran! Ha pedig kíváncsi vagy a következő agymenéseimre, kedveld a Facebook oldalam!