Agymenés,  COVID-19,  Túlkapások

Gratuláció a döntéshozóknak…

Megosztás

Mármint mégsem. Tegnaptól ugyanis sikerült bevezetniük egy szabályt, aminek értelme nem sok van. Persze így legalább volt mit kommunikálni, lehet mutogatni, hogy ők megint tettek valamit.

Csak röviden. A szabály annyi tegnaptól, hogy élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba hétköznapokon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között kizárólag 65 éves életkorukat már betöltött emberek léphetnek be. Ami fontos, hogy a 65 felettiek ezen idősávon kívül is beléphetnek a boltokba.

Mi ezzel a gond?

Elvileg azért hozták a szabályt, hogy védjék az időseket. Viszont pont ezt nem fogják vele elérni, mert az idős emberek nem csak ekkor mehetnek és a tegnapi, valamint a mai nap tapasztalatai alapján nem is csak ekkor fognak. Igen sok idős embert láttam csak én a két reggelen a boltban. Semmivel sem kevesebbet, mint ezelőtt.

Így sajnos a szabály egyedül arra jó, hogy a 65 évnél fiatalabbakkal kicsesszen. Keményen.

Ugyan a legtöbb intézkedésben nincs túl sok logika, de ez talán az eddigi legelbaltázottabb döntés.

Példák

Egyik példa. Tegnap délelőtt épp sétáltam el egy bolt előtt, ahol is egy anyuka (babakocsiban lévő kisbabával) épp vitatkozott a bolt ajtajában az eladóval, hogy miért nem mehet be. Nem hallottam a teljes beszélgetést, de még az is megütötte a fülemet, ahogy az illető hölgy ígérte, hogy gyors lesz és nagyon szüksége lenne rá a baba miatt is.

Nos, ez az a helyzet, amivel nem lehet mit kezdeni. Teljesen érthető az anyuka is, hiszen egy baba mellett nem indulhat el otthonról bármikor. Azt is elhiszem, hogy szüksége lehetett a boltból valamire, sürgősen. Nincs jogunk megkérdőjelezni, hogy mire és miért van épp akkor szüksége. Viszont az eladó cselekedete is teljesen érthető. Jelen körülmények között az állását biztosan, de valószínűleg még a bolt bezárását is kockáztatná. No meg szabály az szabály. Még akkor is, ha tökéletesen értelmetlen.

Másik példa. Ma reggel egy idős férfit engedtem előre a bolt ajtajában. Kissé bizonytalanul lépett be. Értette a 9-11 óráig szóló dolgot, de csak félig, ugyanis abban nagyon nem volt biztos, hogy fél 8 körül ő bejöhet-e. Az eladó elmagyarázta neki, hogy igen, bejöhet. Erre ő:

Akkor mi a francért? Ilyenkor amúgy is sokan vannak!

Egy ember véleménye alapján nehéz kijelenteni, de azért sok Facebook komment is alátámasztja, hogy az idősek is logikátlan, értelmetlen döntésnek tartják.

Próbáljunk benne értelmet keresni

Nehéz.

Talán az, hogy így az idős emberek kaptak egy választást. Akik aggódnak közülük a saját egészségükért, életükért (sajnos jogosan), azok elintézhetik a vásárlást úgy, hogy nem kell fiatalabbakkal találkozniuk, valamint a zsúfoltság, így a fertőződés esélye is kisebb.

Viszont ekkor már egy halk kétely felmerül az emberben… Ha egy intézkedéssel kapcsolatban adnak választást, akkor a többivel kapcsolatban a többieknek miért nem? Kellenek azok a szavazatok a nyugdíjas korosztálytól is. 2022. már nincs is messze…

Ha tetszett a cikk, kedveld és oszd meg bátran! Ha pedig kíváncsi vagy a következő agymenéseimre, kedveld a Facebook oldalam!