Fizika,  Tudomány

Hány méterre álljunk valamitől, hogy visszhangot halljunk?

Megosztás

Este 8 után kimentem az erkélyre, mert szeretem nézni a kiürült várost. Ilyenkor késztetést érzek arra, hogy nem túl nagy, de valamilyen zajt csapjak. Tapsoltam és annak rendje módja szerint hallottam is a visszhangot, mert vannak szemközt is épületek. Ez megihletett, hogy leírjam, mekkora távolságra lévő felületről van esélyünk visszhangot hallani. Figyelem! Egyszerűen fogom leírni.

Mi az a visszhang?

Röviden és egyszerűen, a visszhang az egy tetszőleges felületről visszaverődött hang, ami annyival később jut a fülünkbe az eredeti hang kiadásától számítva, hogy azt el tudjuk különíteni.

Számoljunk…

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, tisztában kell lennünk néhány adattal.

  • A hang a levegőben kb. 340 m/s, azaz 1.224 km/h sebességgel terjed. Azért kb, mert sok mindentől függ. Ha érdekel, itt részletesen tájékozódhatsz.
  • Az ember hallórendszere a 100ms-nál rövidebb idő elteltével érkező hangot nem képes különálló hangként érzékelni, tehát a fenti definíciónak nem felel meg.

Most már tudjuk, hogy 0,1 másodpercnek kell eltelnie ahhoz a hang első észlelésétől, hogy visszhangot halljunk. A hangnak tehát 340 m/s * 0,1 s, azaz 34 méter utat kell ehhez minimum megtennie.

A 34 méter utat oda-vissza kell megtenni, tehát a feltett kérdésre a válasz 34 m / 2, ami 17 m. Tehát minimum 17 méter távolságról kell rákiabálnunk egy felületre, hogy visszhangot halljunk.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran! Ha pedig kíváncsi vagy a következő agymenéseimre, kedveld a Facebook oldalam!